Vinarija i vinogradi

Vinarija Pusula je podignuta u centru sela Miličinica u pocersko-valjevskom rejonu, podgorskom vinogorju u blizini, suncem okupanih, prostranih vinograda zasađenih na plodnoj zemlji nadomak Cera. Zemlja, delimično vulkanskog porekla prošarana crvenicom, oduvek je bila prirodno stanište vinovoj lozi. Komad Univerzuma, u kome rastu i sazrevaju Sauvignon blanc, Gewurztraminer, Chardonnay, Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Prokupac.

Nakon konsultacija sa stručnjacima iz oblasti vinarstva i vinogradarstva urađene su agrohemijske analize zemljišta na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i analiza podataka Meteorološkog zavoda Valjevo. Budući da su rezultati svih urađenih analiza išli u korist ideji da se na tom mestu podignu zasadi vinove loze u jesen 2005. godine uradili smo dubinsko oranje – rigolovanje zemljišta kako bismo na vreme pripremili sve uslove za uspešnu prolećnu sadnju 2006. godine. Uz nesebičnu stručnu pomoć tehnologa Radosava Cvetkovića (in memoriam) i prof. dr. Nebojše Markovića (Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu) svaki čokot je pažljivo biran, da odgovara onome što miličanska zemlja može da ponudi kako bi od zemlje i podneblja u boce pretočili samo ono najbolje. Sertifikovani sadni materijal vrhunske klonske selekcije je uvezen iz Francuske I zasadi su dostigli površinu od preko 20ha zajedno sa kooperantima.

Pri uzgoju grožđa, operacije kao što su zimska I zelena rezidba, skidanje zaperaka, zelena berba I sama berba na kraju procesa, rade se isključivo ručno, a put obranog grožđa do vinarije je jako kratak budući da se svi vinogradi nalaze u Miličinici. Pažnja posvećena svakom delu procesa, od uzgoja grožđa do prerade u vinariji, obezbeđuje da teroar ovog dela Srbije osetite I zavolite upravo u našim vinima.

Vina sa porukom!