L’estuaire

  • Sortni sastav: 60% Sauvignon blanc, 40% Semillon
  • Rad na talogu (sur lies metoda): 6 meseci
  • Temperatura služenja: 10-12°C

Sveže vino zelenkasto žućkaste boje sa blago herbalnim mirisima sveže pokošene trave I lista paradajza, te tragova citrusnih I nota zelene jabuke. Srednjeg tela sa izraženom mineralnošću i dužinom trajanja kako na mirisu tako I na palatu. Ova bela bordoška kupaža nosi naziv L’estuaire zbog asocijacije na ušće Žironde nizvodno od centra Bordoa, oblasti iz koje izvorno I potekla. Vrlo lepo će se upariti sa raznim vrstama lakih salata, poširanom piletinom, belom ribom, kao i plodovima mora. Takođe, ova kupaža je veliki prijatelj gotovo svih vrsta vrsta sireva, bilo da su oni tvrdi, kremasti, blagi ili plesnivi.

Nepregledno prostranstvo narušavao je blagi povetarac … U beskraju plavetnila more i nebo su se stapali u modri plašt … Pojedinačni talasi valjajući beličastu penu najavljivali su plimu … Osećam kako se jedra lagano pune i mazno korito barke lagano klizi. To je jedan od onih vlažnih vetrova sa okeana koji će doneti osveženje, kišu. Radovali smo se toj promeni, a posrnula priroda je čekala da joj udahne novi život … Svež jutarnji ozon mešao se sa tragovima mirisa letnjeg cveća i rastinja iz priobalja. Bili smo u zoni granice slane i slatke vode. Sada su nam pitome obale reke jasno ocrtavale putokaz. Iza nas ostaju dva osrednja talasa gradeći veliko slovo V koje je nestajalo na obodima reke.

Reka je na svakom koraku mnogo izraženije pokazivala znake života i to nam je prijalo posle monotonog plavetnila. Ređali su se pitomi sadržajni pejzaži, šarolikost zelenila bila je pravi odmor za oči. Mnoštva ptica parale su nebo, dan je odmicao, a mi smo se bližili svojoj luci. Natovareni brodovi koje smo usput susretali već su uveliko gazili okeanske talase ka svojim odredištima. Volim ovu reku i krajeve, bez obzira šta se nekima tu i ne dopada, tu sam odrastao i trajne slike urezane u moja sećanja uvek su mi davale snage da istrajem kao što ova regija živi.

Svaki pogled vezan je sa pritajenim osmehom u krajevima usana i blagim sjajem u očima. Ovaj rečni put kojim brodimo gledao sam sa većine bregova koji se lenjo protežu pravcem severo-zapad – jugo-istok. Veliki broj zamkova i kula pružao nam je gostoprimstvo, napajali smo dušu i telo i uživali u buketima božanstvenih ukusa i aroma … Vrlo brzo shvatite snagu tradicije, iskustva i znanja i otkrijete neka unutrašnja čula kojih niste bili svesni da postoje! Od mora vode nastavljalo se more vinograda, jasnije, više je to podsećalo na velika zelena jezera koja trepere na letnjem suncu obećavajući još jedan bogat i jedinstveni rod…

Po obodima vinograda, kao đerdani, nizali su se rascvali crveni cvetovi ruža i čitavom kraju davali, na neki način, svečani izgled. U sredini, izmedju čokota, pojedinačno su se jasno isticali žuto – beli šeširi ispod kojih su, skriveni od sunca, vinogradari radosno gledali rezultate svoga rada i prirode. Sočne, rumeno-crvenkaste bobice najavljuju da se berba bliži, da će se krenuti putem još jedne tajne spravljanja božanstvenog napitka …

Miloš Milićević